• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Наші події
  • Історична година: «Зародження християнства на Русі. Перші монастирі як стовпи духовності»

Історична година: «Зародження християнства на Русі. Перші монастирі як стовпи духовності»

2016-06-02

Виконуючи Проект Постанови ВР №1397 від 11.12.2014 про відзначення 1000-ліття духовно-культурних зв'язків Київської Русі та Святої Гори Афон (у 2016 році) та сприяння відродженню забутої вітчизняної духовно-культурної спадщини районна бібліотека оформила книжкову виставку: «Духовна спадщини України» та провела історичну годину: «Зародження християнства на Русі. Перші монастирі як стовпи духовності» для учнів школи-інтернату «Обдарованість».
У 2016 році виповнюється 1000 років від першої писемної згадки про існування та діяльність на Святій Горі Афон (Греція) першого монастиря, через який здійснювалися духовні та культурні взаємозв’язки між Київською Руссю та центром православного чернецтва і духовності на Афоні.
Важко з певністю сказати, коли серед поселенців Афону вперше з’явились слов’яни з терен теперішньої України. Тісні і плідні стосунки Київської Русі з Афоном ми бачимо від часів рівноапостольного князя Володимира. Так в монастирі Есфігмен в кінці Х ст. був пострижений в ченці майбутній великий преподобний Антоній – засновник Києво-Печерської лаври та родоначальник усього руського чернецтва. З ІХ ст. Свята Гора входить в історію як монастирський центр. Роль Святої Гори в історії культури і духовності України Афон та його спадщина упродовж багатьох століть відігравали винятково важливу роль у розвитку вітчизняної духовності й культури як в епоху Київської Русі, так і за часів національно-визвольної боротьби українського народу в XVII ст. та в пізніші часи, вплинувши на самобутність і неповторність національних релігійних традицій в Україні. Особливо важливим було становлення під впливом Афону Києво-Печерського монастиря, який був найславетнішим осередком чернецтва, духовності, книжності, культури і просвіти по всій Русі-Україні. Українське козацтво також підтримувало тісні зв’язки з Афоном, запрошувало звідти досвідчених наставників і старців, робило щедрі пожертвування на монастирі Афону, здійснювало паломництва на Афон, а нерідко чимало козаків і самі приймали на Афоні чернечі постриги й подвизалися в монастирях Афону.
Таким чином, вплив Святої Гори Афон, її традицій і її послідовників на духовно-культурні процеси в історії Русі-України відігравали дуже важливе значення. А сама афонська спадщина по праву є однією з важливих складових української національної духовної культури і традиції, хоч і невиправдано забутою нині./Files/images/IMG_9742.JPG/Files/images/IMG_9739.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 310

Коментарi