До 75-х роковин трагедії в Бабиному Яру

2016-09-29

Районною бібліотекою було підготовлено та проведено низку заходів для учнів старших класів навчальних закладів міста. В читальній залі районної бібліотеки було облаштовано виставку-перегляд «Бабин Яр: пам’ять і уроки». Для учнів 10-х класів школи-ліцею «Ерудит» було проведено годину пам’яті «Трагедія України – Бабин Яр». Для учнів професійного ліцею була проведена година скорботи «Не підлягає забуттю». Для молоді було розкрито одну із найтрагічніших та наймасовіших сторінок в історії України.
У світі є чимало місць, що символізують пам'ять про тих, хто стали жертвами загарбницьких планів фашистської Німеччини. Від рук німецьких загарбників загинули десятки мільйонів людей. Одне з таких місць находиться в Україні. Це - Бабин Яр, урочище Шевченківського району Києва. Тут упродовж 1941-43 рр. німецькими окупантами було закатовано понад сто тисяч людей різних національностей, зокрема українців, євреїв, циган, росіян тощо. З року в рік до Бабиного Яру приходять люди, щоб віддати шану полеглим, а головне - зберегти у суспільній свідомості пам'ять про трагічні дні страшної війни.
29 вересня 1941 року в окупованому нацистами Києві в Бабиному Яру почались масові розстріли мирного населення міста - за два дні було вбито 33 771 тисячі євреїв. До 1943 року Бабин Яр став місцем розстрілу до 150 тисяч чоловік.
Німецька армія окупувала Київ 19 вересня і з наступного дня спеціальні підрозділи СС почали підготовку виконання наказу Гітлера про знищення усіх євреїв і радянських офіційних осіб. Перший розстріл відбувся 27 вересня — були знищені 752 пацієнта психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка знаходилась поблизу Бабиного Яру. Цього ж дня німецьким комендантом міста було видано наказ усім євреям разом з речами з'явитись 29 вересня з документами і цінними речами в збірний пункт біля Бабиного Яру для евакуації.
Зранку 29 вересня понад 30 тисяч євреїв прибули на північну околицю Києва невеликими групами. Їх розстрілювали по 30-40 чоловік і скидали в рів. Після того як він наповнювався 2-3 рядами тіл, мертвих присипали землею. За два дні у Бабиному Яру зондеркомандою 4а під командуванням штандартенфюрера Пауля Блобеля і за підтримки двох підрозділів полку поліції «Південь» було розстріляно 33 771 чоловік. Наступні розстріли євреїв відбулись 1, 2, 8 і 11 жовтня 1941 року.
Протягом 1941-43 років у Бабиному Яру було розстріляно 621 члена Організації українських націоналістів, 100 матросів Дніпровського загону Пінської воєнної флотилії, знищено 5 циганських таборів. За оцінками, за три роки у Бабиному Яру було розстріляно від 70 000 до 150 000 чоловік. Крім того, у Сирецькому концтаборі, де утримувались колишні комуністичні активісти, підпільники і військовополонені, за роки війни загинуло більше 25 тисяч осіб. Коли почався відступ німецької армії з території СРСР, нацисти намагались сховати сліди злочинів - їм вдалось ексгумувати частину тіл і спалити їх, але залишились численні свідки і криміналістичні докази розстрілів мирного населення Києва.
Пам’ять про невинно убієнних жертв Другої світової війни на заходах вшановано хвилиною мовчання. Події минулого не повинні бути забутими, їх потрібно знати і зробити все, щоб подібне ніколи не повторилось./Files/images/IMG_0775.JPG/Files/images/IMG_0745.JPG/Files/images/IMG_0694.JPG/Files/images/IMG_0684.JPG/Files/images/IMG_0677.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 259

Коментарi