Наш дух не зламати, свободу не вбити!

2016-11-21

21 листопада – День Гідності та Свободи
Указ Президента П. Порошенка «Про відзначення у 2016 році Дня Гідності та Свободи» спрямований на забезпечення гідного вшанування громадянської мужності учасників революційних подій у відстоюванні прав людини та європейського майбутнього України, їх відданості ідеалам свободи, справедливості та утвердження в нашій державі демократичних цінностей. День Гідності та Свободи відзначається 21 листопада – у день початку подій, які стали для України історичними: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Цього дня також вшановують мужність і героїзм учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, волонтерів, інших патріотів, які відстоюють територіальну цілісність України, захищають надбання Революції Гідності.
З нагоди цієї знаменної дати в районній бібліотеці було організовано спільний захід працівників бібліотеки та районного будинку культури, який носив назву «Наш дух не зламати, свободу не вбити!» для гідного вшанування всіх захисників свободи та незалежності України. На годину пам’яті зібрались представники місцевої влади, учні 11-х класів ліцею-школи І-ІІІ ст. «МНВК «Ерудит», запрошені гості: волонтер Руслан Плетінко та учасник Майдану Максим Ботік. Для присутніх було проілюстровано найтрагічніші, найжертовніші сторінки історії нашої країни. Перед молоддю було розкрито глибинний зміст демократичних перетворень, європейських цінностей, яких прагнули українці та відстоювали свої права на Майдані.
Сьогодні ми з великою вдячністю згадуємо Героїв Небесної сотні, котрі стали символом утвердження прагнень до європейських цінностей. І за цю боротьбу, за нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість з них – молоді, сильні, ті, хто лише почав жити. Нажаль, до цих пір на території нашої держави немає спокою. Після Майдану розпочалися військові дії на Сході України, в ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів, серед яких наші земляки: Роман Бевз, Руслан Нищик, Петро Кізім. Проливалась козацька кров на Майдані, збирає свою жатву смерть в окопах на Донбасі…
З цікавістю слухали розповіді Максима Ботіка, який пройшов весь Майдан і в десятці перших записався добровольцем, коли розпочались події на Сході України та волонтер Руслан Плетінко, який здійснив 48 виїздів на передову з гуманітарною допомогою для наших бійців. Запрошені гості розповіли про події на Майдані, про ситуацію в зоні АТО, ознайомили присутніх з бойовими трофеями, показали бронежилети, каски, осколки мін та снарядів, з якими доводиться стикатись нашим захисникам на передовій, прапором з підписами наших земляків, які воюють на всій лінії розмежування, дали вичерпні відповіді на запитання молоді. Вшановували живих, поминали загиблих віршованими рядками, українськими піснями. Діставали до серця пісні «Свіча», «Повертайся живим», «Прошу в неба і землі» у виконанні Альони Півень, Ірини Дорошенко, Анастасії Якименко. Дарувала наснагу та надію на щасливе майбутнє пісня «Це моя Україна» у виконанні Анастасії Мазур.
Минуть роки, відлетять у вічність, але не згасне пам’ять про героїв Майдану, про героїв-воїнів АТО, які загинули за цілісність, гідність і свободу нашої держави./Files/images/IMG_1460.JPG/Files/images/IMG_1343.JPG/Files/images/IMG_1337.JPG/Files/images/IMG_1452.JPG/Files/images/IMG_1410_1.JPG/Files/images/IMG_1416.JPG/Files/images/IMG_1404.JPG/Files/images/IMG_1398.JPG/Files/images/IMG_1395.JPG/Files/images/IMG_1394.JPG/Files/images/IMG_1386.JPG/Files/images/IMG_1385.JPG/Files/images/IMG_1377.JPG/Files/images/IMG_1372.JPG/Files/images/IMG_1371.JPG/Files/images/IMG_1370.JPG/Files/images/IMG_1367.JPG/Files/images/IMG_1363.JPG/Files/images/IMG_1358.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 275

Коментарi