До Дня народження В.Симоненка (7 січня)

2016-12-20

Поезія Василя Симоненка вийшла з глибин народного життя, з мужності народу, з його горя і героїчної боротьби. Він став для нас легендою. Нескорений, як Прометей, з гарячою та пристрасною натурою, непримиренний до ворогів українського народу, великий патріот своєї Вітчизни, щирий і добродійний, він увійшов в літературу як поборник правди і добра. Його творчість засяяла на небосхилі української літератури яскравим сонцем, яке висвітлило вартісні скарби українського духу нашого народу. Не судилося його таланту розкритися повністю, але те, що він створив, житиме вічно. Простотою, щирістю вислову, глибоким проникненням у душу людини зачаровує поезія В. Симоненка. Читаючи його твори, відчуваєш дух патріотичної самопожертви і непокори, могутній вибух пристрасті і гніву, любові і ненависті. Одержимий любов'ю до матері-України, він і нас закликає любити Вітчизну, дорожити нею:
Не шкодуй добра, мені, людині,
Щастя не жалій моїм літам —
Все одно ті скарби по краплині
Я тобі закохано віддам.

Художня палітра поета багатюща. Він сміливо випробовував себе в різних жанрах. У його творчому доробку є і твори громадянської лірики, й інтимні поезії. Василь Симоненко — тонкий лірик. Із-під пера поета вийшли і дошкульні сатиричні епітафії, і твори такого улюбленого народом жанру, як байка. Він також писав віршовані жарти і казки для дітей. Творчий діапазон В. Симоненка досить широкий, про що свідчить і поезія, і художня проза.
Мудро сказав про місце і роль В. Симоненка в літературі, про значення його поезії Олесь Гончар: "Серед літераторів трапляються й такі, без яких їхня доба могла б спокійно обійтись, нічого істотного не втративши. А є такі, що стають виразниками свого часу, живими нервами його драм і борінь, відтворюють у собі самий дух епохи..." Саме до таких митців і належить Василь Симоненко.
Його творчість давно стала часткою нашого буття, часткою повітря, яким ми дихаємо, і тих ландшафтів, що нас чарують, і помислів, якими живемо. 7 січня виповнюється 82-га річниця з дня народження справжнього сина українського народу Василя Симоненка. До цієї пам’ятної дати працівники районної бібліотеки підготували та провели літературну годину «Понад усе любив Батьківщину» для учнів 9-А класу спеціалізованої школи №5 (20.12) та літературну годину «Незгасна зоря Василя Симоненка» для учнів професійного ліцею (22.12). На заходах молодь знайомилась з життєвим та творчим шляхом відомого поета, звучали його вірші, розкривались його погляди на життя, призначення людини, думки про Україну. Літературні години супроводжувались книжковою виставкою видань поета та книг про нього, з якими було ознайомлено слухачів.
Не змеркла з літами зоря майстра поетичного слова. Є у його творчім доробку і те, що справедливо можна назвати класикою. Уся його творчість просякнута життєствердним настроєм:
Здрастуй, сонце, і здрастуй, вітре!
Здрастуй, свіжосте нив!
Я воскрес, щоб із вами жити
Під шаленством весняних злив.
/Files/images/IMG_1646.JPG/Files/images/IMG_1648.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 297

Коментарi