Великий день єднання…

2017-01-20

Важливою темою для українського народу в історії становлення державності є День Соборність України. Акт возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки став могутнім виявом волі українців до національної самоідентифікації та етнічної і територіальної консолідації.
Указом Президента України Порошенка П. О. № 871/2014 від 13 листопада 2014 року встановлено щорічно відзначати 22 січня – у день проголошення в 1919 році Акта злуки Української Народної Республіки та Західної Народної Республіки — День Соборності України.
Цій даті передувало проголошення 22 січня 1918 року Центральною Радою своїм Четвертим Універсалом Української Народної Республіки як самостійної, незалежної, вільної держави українського народу. В IV Універсалі йшлося: «Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких, найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю».
Визначним днем в історії України став і день 22 січня 1919 року. У Києві на площі перед собором Святої Софії було урочисто оголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.
Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Етнонаціональна консолідація базувалася на таких засадничих принципах, як історичне самоусвідомлення спільності, ідеали свободи і незалежності, добровільне волевиявлення, опора на власні політичні і матеріальні ресурси.
Об'єднання 1919 року мало практично-політичний аспект, адже обидві держави потребували концентрації збройних сил та взаємної допомоги для захисту своїх територій від іноземного військового втручання, яке на той час набуло форми агресії.
Ідея соборності українських земель набула державного статусу, і нині залишається інтегральним чинником єдності України.
До Дня Соборності України районною бібліотекою було оформлено книжкову виставку інсталяцію «Великий день єднання», проведено історичну годину «На шляху до свободи та незалежності», бібліо-експрес «Державність виміряна поколіннями» для учнів різних груп професійного ліцею та відео-презентацію «Моя єдина Україна» для користувачів Інтернет-центру. Молоді було розказано про боротьбу за Українську Самостійну Соборну Державу – найбільш яскраву сторінку визвольних змагань українського народу в ХХ ст. Для українського народу, який століттями був позбавлений власної державності, розірваний на частини між сусідніми країнами, проблема соборності завжди була актуальною.
Ці вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної України та утвердження національної ідеї. Отож, зрозуміло, чому однією з перших акцій, до яких вдалися патріотичні сили в передчутті розпаду СРСР, а саме, 21 січня 1990 року став «живий ланцюг» між Києвом і Львовом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України, як запорука існування єдиної держави України./Files/images/IMG_1705.JPG/Files/images/IMG_1703.JPG/Files/images/IMG_1701.JPG/Files/images/IMG_1700.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 291

Коментарi