День пам’яті Крут

2017-01-29

І слава їх встає не вмерши,
Ятрить крізь відстані і час.
Було їх триста. Триста перший –
І ти, і я, і кожен з нас…

Український народ щороку вшановує пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Ця битва, яку небезпідставно порівнюють зі всесвітньо відомим боєм під Фермопілами, стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії.
25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Універсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла віддавати свого «молодшого брата». Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом лівого есера Муравйова на Київ. 300 українських юнаків-добровольців виступили на захист Української Народної Республіки і прийняли на засніженому полі нерівний бій із майже п’ятитисячною армією більшовиків. Основу українських добровольців складали переважно студенти Київського університету, Київського політехнічного інституту та учні старших класів київських гімназій. 300 юнаків – цвіт тодішньої української патріотичної молоді – поклали буйні голови, захищаючи від інтервенції Українську Народну Республіку.
Бій під залізничною станцією Крути належить до однієї з найбільш трагічних сторінок української історії. Але трагедія була не лише в тому, що під Крутами загинув цілий Студентський Курінь. Справа, за яку вони полягли, є справді священною, тож смерть трьохсот борців на полі бою не можна сприймати лише як трагедію. Трагедія полягала в тому, що внаслідок тодішньої політики Українського Уряду українська держава лишилася без своєї збройної сили, без армії. Трагедія була в тому, що на розпачливий заклик Уряду, виданий до українського народу в останні хвилини («Бороніть Україну в небезпеці! Московська армія наближається до Києва!»), відгукнулися лише студенти, які й виступили захищати Україну.
Районною бібліотекою було організовано виставку – перегляд «Крути: трагедія, подвиг, пам’ять», підготовлено та проведено історичну годину «Під Крутами пішли в безсмертя» для учнів професійного ліцею. В Інтернет-центрі для молоді демонструвався фільм «Згадаймо юність, що горіла в Крутах».
За участю заступника голови райдержадміністрації Руслана Терещука, начальника відділу культури і туризму Юрія Кудина в читальній залі районної бібліотеки була проведена година пам’яті «У пам’яті нашій вони залишилися назавжди».
Мета проведених заходів – розширити знання молоді про трагічні події січня 1918 року під Крутами; на прикладі подвигу однолітків формувати й розвити мотивацію, спрямовану на підготовку до захисту Вітчизни; виховувати почуття патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу, борців за незалежність України. Трагічна загибель студентського куреня стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Подвиг українських юнаків, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.
Любіть Україну, як вірні сини,
Віддати життя їй готові,
Як юні сини, що життя віддали
Під Крутами всі, як Герої…
/Files/images/IMG_1760.JPG/Files/images/IMG_1766.JPG/Files/images/IMG_1763.JPG/Files/images/IMG_1712.JPG/Files/images/IMG_1711.JPG/Files/images/IMG_1710.JPG/Files/images/IMG_1709.JPG/Files/images/IMG_1705.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 295

Коментарi