Масляна, масляна яка ти мала!

2017-02-22

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Масляна символізує прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали «проводи зими» та початок весни і весняного землеробства. В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.
Районною бібліотекою для учнів професійного ліцею була проведена народознавча година «Масляна, Масляна яка ти мала!», де молоді було розказано про народні традиції і обряди при святкуванні Масляної. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем. Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. Масляна для дітей і дорослих одне з довгожданих і найулюбленіших свят. Але кожному святу передували свої традиції та прикмети. У народі Масляну величали: чесна Масляна, широка Масляна, весела Масляна. Всі дні Масляного тижня мають свої назви:
• зустріч - понеділок,
• загравання - вівторок,
• лакомка - середа,
• розгул - широкий четвер,
• тещині вечірки - п'ятниця,
• зовичні посиденьки - субота,
• проводи, Прощений день - неділя.
Зустріч Масляної починали відвідуванням рідних. До першого дня Масляної влаштовувалися громадські гори, гойдалки, балагани для скоморохів, столи з солодкими стравами. У вівторок з ранку - дівчата і хлопці каталися з гір на санях, ходили в гості на млинці. У середу тещі запрошували своїх зятів і рідних на млинці. У широкий четвер - катання на конях, різні обряди. У п'ятницю зяті пригощали млинцями своїх тещ. В суботу, на зовичні посиденьки, молода невістка запрошувала до себе. Неділя - Прощений день. Родичі приходили один до одного, до старшого в роді і говорили: «Прости мене, будь ласка, якщо я в чомусь винен перед тобою». Цю процедуру укладали поцілунком і низьким уклоном. У родині перед сном діти кланялися в ноги своїм батькам і просили прощення.
Народознавча година пройшла цікаво та весело, молодь розказувала свої традиції святкування Масляної./Files/images/IMG_2033.JPG/Files/images/IMG_2034.JPG/Files/images/IMG_2036.JPG/Files/images/IMG_2037.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 267

Коментарi