Шевченкове слово у серці моєму…

2017-03-09

І знову – березень… І знову линуть до нас думи геніального українського поета Т.Г.Шевченка. Традиційно український народ у цей весняний час звертається до постаті Великого Кобзаря, яка у своїй величі була, є і залишається ні з чим незрівнянною, невичерпною для людського подиву й осягнення.
Т.Г.Шевченко – це слава і гордість українського народу. Волею історії він ототожнений з Україною і разом з буттям рідної держави продовжується нею. Він росте і й розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічному шляху до Шевченка.
В дні перемог і в дні поразок,
В щасливі дні і в дні сумні
Іду з дитинства до Тараса,
Несу думки свої земні.

(Ю.Рибчинський)
Є в історії світової культури особистості, чия велич визначається не тільки їхньою літературною спадщиною, а й всією сукупністю творчої та суспільної діяльності, самою символічністю їхнього буття. Таким був Тарас Григорович Шевченко – велика і невмируща слава українського народу.
Т.Шевченко – центральна постать в українській літературі, у всій українській духовності. Його творчість виняткове, абсолютно неповторне явище в історії світової культури. Він глибоко розкрив українську душу, осмислив минуле, сучасне й майбутнє України. Його творчість стала основою формування сучасної української нації. У його творах українська мова вперше зазвучала з незвичайною силою. Наш Кобзар своїм талантом розкрив невичерпні багатства народної мови. Велика простота його мови, точність, надзвичайна музикальність, мужнє звучання досі лишаються для письменників України невичерпним джерелом і зразком великої роботи поета над словом.
Т.Г.Шевченко писав: «Історія мого життя складає частину історії моєї Батьківщини». Ці слова найточніше виражають зміст його життя і творчості. Тематика поезії Кобзаря різноманітна, та важливе місце у його доробку займають твори, що містять тему жіночої долі. Жіночі образи у Т.Шевченка особливі. Його героїні – вродливі, добрі, милі, довірливі та безкорисні. «Такого полум'яного культу материнства, такого апофеозу жіночого кохання і жіночої муки не знайти, мабуть, ні в кого з поетів світу»– писав М.Рильський.
Творчість Т.Г.Шевченка пройнята палкою любов'ю до України, до свого народу.
До визначної події нашої держави – Дня народження Великого Пророка України Тараса Шевченка районна бібліотека підготувала та провела літературну годину «Шевченкове слово у серці моєму» для учнів 10-х класів спеціалізованої школи №5, яка відбулась 9 березня в читальній залі. На заході молоді було проілюстровано значення творчої спадщини видатного митця, його роль у розбудові української мови, літератури, мистецтва, для консолідації та визначення української нації. Затамувавши подих присутні слухали про Шевченка не лише борця, а й ніжного й вразливого душею, чистого серцем лірика. У творчому доробку Шевченка і раннього, і зрілого темі жіночих страждань присвячений не один вірш. В фойє бібліотеки оформлено книжкову виставку «Віч-на-віч з Шевченком», де зібрано його видання та твори про нього.
Священна земля, яка породила велетня мислі і духу. Ім`я Великого Кобзаря дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури. Ми пишаємось тим, що сьогодні по всій Україні, у столиці нашої Батьківщини – Києві і в багатьох інших містах світу стоять пам'ятники Тарасу Шевченку, звучать його невмирущі слова. Шевченко – це наша душа, наша мудрість, це наша сила. Це правда, це істина, що пройшла крізь горнило століть./Files/images/IMG_2249.JPG/Files/images/IMG_2248.JPG/Files/images/IMG_2242.JPG/Files/images/IMG_2241.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 293

Коментарi