Безсмертна слава у віках…

2017-03-10

10 березня - звільнення Монастирищенського району від нацистів.
До цієї пам’ятної дати Монастирищенською центральною районною бібліотекою було підготовлено книжкову виставку-перегляд «Незгасаючий вогонь безсмертя» на дорослому абонементі. Для хлопців професійного ліцею була підготовлена та проведена краєзнавча година «Безсмертна слава у віках». Для юних слухачів був проілюстрований звитяжний подвиг солдатів, які звільняли рідний край в період другої світової війни.
Бої за звільнення району тривали з 6 січня по 10 березня 1944 року. Особливо важкі бої велися з 22 січня до 4 лютого, коли німецькі частини прагнули прорватися через територію району і річку Гірський Тікич на Жашків з метою не допустити оточення німецьких військ у Корсунь-Шевченківському котлі. Остаточно район відвоювали 133-я та 42 стрілецькі дивізії з 7 по 10 березня 1944 року. Цей день і став днем визволення всього району.
На смерть стояли на монастирищенських полях між Івахнами та Долинкою 8-ма винищувальна протитанкова артбригада підполковника Н.Д.Чеволи, між Цибулевом та Шарнополем - 294-ий артполк підполковника Х.П.Григолашвілі, до останнього захищали командний пункт 15-го полку під Лукашівкою рота автоматників старшого лейтенанта – Героя Радянського Союзу - Г.Ф.Бастракова, яка загинула разом із своїм командиром, викликавши на себе вогонь «катюш».
П’ять грізних танкових атак зупинили мужні воїни, остання з них була 29 січня. Під Цибулевом комбриг О.Ф.Бурда з єдиним танком прийняв нерівний бій з 12 танковими противниками. Один на один з ворожими танками пішли із зв’язками гранат Іван Жеребцов і Семен Тартиков. Загинули за визволення своїх сіл капітан Ф. С. Тимошенко (Леськове), старшина М. П. Олійник (Цибулів). Бої за визволення району тривали 65 днів.
Остаточно район звільнила 133-тя стрілецька дивізія 11 березня 1944 року, зайнявши с.Терлицю. Звання Героїв Радянського Союзу за героїзм у боях за визволення Монастирищини присвоєні комбригу О.Ф.Бурді, командиру 8-ї протитанкової бригади Н.Д.Чеволі, його заступнику І.І.Загрядському, командиру гармати Закіру Асфандьярову, навіднику В.М.Пермякову, воїнам 4-ї повітряно-десантної дивізії сержанту І.І.Жеребцову та солдату-снайперу С.В.Тартикову. В боях за визволення району загинуло 2540 воїнів./Files/images/IMG_2095.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 294

Коментарi