Іван Богун - мужній захисник Монастирища

2017-03-21

Історія Монастирищини тісно пов’язана з ім’ям легендарного полковника козацького війська часів Визвольної війни Богдана Хмельницького Іваном Богуном. Безмежна відвага воїна і талант полководця виявилися повною мірою під час боротьби проти шляхетської Польщі. Богун — блискучий майстер польових боїв і захисту міст, які він перетворював на неприступні фортеці. Письменник Яків Качура у книзі «Іван Богун» показав відданість козака, його патріотизм і любов до рідної країни. Князь Ярема пропонував йому гетьманську булаву, від якої Іван Богун відмовився, бо для цього треба було зрадити свій народ, зрадити Хмельницького. «Голову за булаву! Мала плата за голову Хмельницького, — глузливо відповів Богун, — за таку голову не соромно віддати ціле королівство та ще й на додачу короля».
В читальному залі районної бібліотеки для учнів професійного ліцею була проведена історична година: «Іван Богун – мужній захисник Монастирища», на якій молоді розказано про героя визвольних змагань 17 ст., презентовано видання про нього, та розкрито хід битви під Монастирищем.
На початку визвольної війни гетьман призначив Івана Богуна полковником Вінницького полку, який повинен був обороняти західні кордони визволеної території України. Полк Богуна мав прийняти на себе один з перших ударів ворога, який наступав і затримати, таким чином, просування польсько-шляхетських військ по Україні. Це завдання козаки Вінницького полку під проводом Івана Богуна блискуче виконали, незважаючи на те, що ворожі сили набагато переважали їх своєю кількістю. В 1653 році війська Чернецького вдерлися в Брацлавщину. Скрізь, де проходив ворог, він залишав за собою пустелю, повну руїн і згарищ. Однак винахідливий і кмітливий Богун, маючи значно менші сили, ніж Чернецький, зумів заманити його під Монастирище, де 22 березня відбувся вирішальний бій. Польське військо розгорнутим фронтом пішло на козацькі укріплення. Богун розпочав контрнаступ. Одночасно він непомітно вивів з фортеці найкращі частини своєї кінноти і вдарив у тил ворога. Не витримавши подвійного удару, шляхетське військо кинулося врозтіч. Сам Чернецький був тяжко поранений.
Після боїв під Монастирищем на протязі всього року Іван Богун із своїм Вінницьким полком бере участь в усіх найважливіших подіях і боях. У травні він був у складі частин Тимоша Хмельницького в Молдавії, очолюючи дванадцятитисячний загін, а в листопаді 1653 р. полк Богуна у складі військ, очолюваних Богданом Хмельницьким, бере в оточення під Жванцем наймані війська Речі Посполитої. Багато разів його мудрість і відвага рятували життя багатьом козакам. Палало любов’ю до народу його серце. Іван Богун — взірець козацької мудрості й відваги. Під його проводом Україна змогла здобути перемогу й довести польській шляхті свою могутність й непоборність. Про славного Богуна складено багато народних дум і пісень, його подвиги прославляються в легендах, сміливість і мужність оспівується у літературних творах./Files/images/IMG_2524.JPG/Files/images/IMG_2523.JPG/Files/images/IMG_2514.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 376

Коментарi