• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Наші події
  • Пересувна виставка: "Люди свободи. Гаранти незалежності"

Пересувна виставка: "Люди свободи. Гаранти незалежності"

2017-03-22

В районній бібліотеці відкрилась пересувна виставка «Люди свободи. Гаранти незалежності.» Експозиція приурочена до 25 – річчя відновлення незалежності України. Минуле XX століття є часом нашої найактивнішої боротьби за свобод. На зорі віку в 1900 році українці вперше висунули політичні вимоги своєї незалежності. Його завершення в 1991 році, увінчалося остаточним її утвердженням.
Разом з тим, це століття – час існування на нашій землі двох тоталітарних режимів (комуністичного та нацистського).
Ці люди дуже різні – поети і політики, військові і музиканти, науковці і художники.
Їх опір теж був різноманітним – хтось боровся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось з пензлем.
Жоден з них не мав можливостей реалізувати свій потенціал на повну потужність. Вони не стали тими, хто очолив незалежну країну, не дописали чудові пісні чи вірші, не подарували світові ще одного важливого винаходу чи прекрасної картини.
Але вони зуміли зберегти свободу в собі, пронести її через багато років.
Серед імен Людей Свободи – політичний діяч, публіцист, перший ідеолог українського націоналізму Микола Міхновський, поет і дисидент Василь Стус, співак Володимир Івасюк, художниця Катерина Білокур, конструктор космічних кораблів Сергій Корольов, актор, режисер-новатор Лесь Курбас, отаман Холодноярської республіки Василь Чучупак, композитор, автор музики «Щедрика» Микола Леонтович, художник, автор перших українських державних знаків Георгій Нарбут, академік, сходознавець, етнограф, поліглот (знав понад 60 мов) Агатангел Кримський, меценат Євген Чикаленко та інші.
Завершує експозицію виставки наймолодший герой Небесної Сотні Назар Войтович, який загинув у 18 років і уособлює зв’язок між тим шляхом, який довелося пройти Україні до незалежності, змінами, які відбувалися під час Революції гідності, та майбутнім, яке ще чекає на Україну.
Організатори проекту: Український інститут національної пам’яті, Галузевий державний ар хів Служби безпеки України, Центр досліджень визвольного рух.
Днями ознайомитись з виставкою прийшли голова райдержадміністрації Олег Недогода, заступник голови райдержадміністрації Руслан Терещук, працівники райдержадміністрації, освіти, культури, користувачі бібліотеки.
Бібліограф районної бібліотеки Галина Тимошенко для всіх присутніх провела екскурсію, розповіла про всіх 26 людей свободи, які ввійшли в експозицію виставки.
Найважливіше в цій виставці – це фотографії, і найбільш промовистим елементом цієї виставки є очі цих людей. Очі тих людей, яких ми називаємо Людьми Свободи. Тих, які не зламалися, які боролися. Завдяки яким наша незалежність стала можливою. Завдяки таким Людям, свобода стала реальністю для нас, і кожен з нас отримав можливість вільно реалізувати свій потенціал./Files/images/IMG_2560.JPG/Files/images/IMG_2559.JPG/Files/images/IMG_2554.JPG/Files/images/IMG_2553.JPG/Files/images/IMG_2552.JPG/Files/images/IMG_2549.JPG/Files/images/IMG_2548.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 333

Коментарi