Хай буде пам’ять незгасима...

2017-05-04

В рамках Державної Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді та Закону України «Про увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні 1939-1945 працівниками районної бібліотеки було підготовлено та проведено ряд заходів.
Пам'яті наших дідів, батьків, вічно молодих солдатів і офіцерів, що мужньо боролися з ворогом і перемогли, пам'яті тих, хто поліг смертю хоробрих, пам'яті всіх, чиї серця обпалила Друга світова війна була присвячена година історичної правди «Хай буде пам’ять незгасима» проведена для учнів професійного ліцею. Для учнів 9-А класу МНВК «Ерудит» була проведена інформаційна хвилина «Священна пам’ять Перемоги», для 11-х класів цього ж навчального закладу було проведено цикл інформаційних повідомлень: «Україна в другій світовій». В читальній залі районної бібліотеки організовано виставку - перегляд «Переможної пам’яті роки».
Пам'ять… Це не просто частина історії. Пам'ять – це наша совість, біль, наша гордість. Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній родині України. Мільйонам людей назавжди врізався в пам’ять біль Другої Світової війни. Для України війна почалася 1 вересня 1939 р. із нападу нацистської Німеччини на Польщу. Цього дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста. Від 17 вересня учасником Другої світової війни разом із Німеччиною став Радянський Союз. З осені 1939 р. 120 тис. українців брали участь у двобої з Вермахтом у складі Війська Польського. Сотні тисяч українців взяли участь у вторгненні на територію Другої Речі Посполитої у складі Червоної Армії, у запеклих битвах у Фінляндії та в захопленні Бессарабії і Північної Буковини. Українці Волині, Галичини, Західного Полісся, Північної Буковини і Бессарабії в перші роки війни на власному досвіді відчули прискорені заходи радянізації, які обернулися десятками тисяч розстріляних, сотнями тисяч депортованих і арештованих. З червня 1941 р. після вторгнення військ Німеччини та її союзників на територію СРСР уся Україна стала ареною запеклих бойових дій. У складі військ Південно-Західного фронту українці станови­ли до 50% бійців. Внесок українців у розгром нацизму неоціненний, вони воювали в лавах Радянської армії (понад 6 млн), УПА (понад 100 тис.), партизанських загонах та підпільних організаціях, а також ті, які перебували у військових з’єднаннях інших держав: Польщі, США, Канади, Франції. З 41 маршала Радянського Союзу – 10 були українцями. 2021 українець за свої героїчні подвиги отримав високе звання Героя Радянського Союзу. 2 вересня 1945 р. генерал Кузьма Дерев’янко з Уманщини від імені СРСР приймав беззастережну капітуляцію Японії на борту американського лінкора «Міссурі».
Все далі відходять грізні роки Другої Світової війни. Але не згасає пам'ять про тих, хто приніс на вівтар Великої Перемоги своє життя, хто поліг у боях заради щастя інших. Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і навіть вбивати інших українців. Сьогодні ми віддаємо данину пам’яті тим, хто загинув на фронтах війни, хто віддав життя, щоб ми жили щасливо. Ми будемо пам’ятати і шанувати подвиг України в Другій світовій війні та зберігати пам’ять про наших ветеранів./Files/images/IMG_2787.JPG/Files/images/IMG_2785.JPG/Files/images/IMG_2781.JPG/Files/images/IMG_2779.JPG/Files/images/IMG_2776.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 292

Коментарi