У жорнах репресій...

2017-05-18

Виконуючи УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №75/2017 «Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937 - 1938 років», з метою гідного вшанування пам'яті жертв Великого терору - масових політичних репресій 1937 - 1938 років, донесення до українського суспільства та світової спільноти об'єктивної інформації про злочини, вчинені у XX столітті комуністичним тоталітарним режимом на території України, а також сприяння утвердженню в суспільстві ідеалів гуманізму, центральною районною бібліотекою було підготовлено і проведено ряд заходів. В фойє бібліотеки була оформлена книжкова виставка: «Репресії – чорна сповідь моєї країни». Для учнів професійного ліцею була проведена година пам’яті «Жертвам репресій присвячується» для привернення уваги учнів ліцею до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, формування національної свідомості, патріотичного виховання учнівської молоді та гідного вшанування жертв політичних репресій.
Безжально тоталітарна система нищила духовну еліту української нації: академіка А. Кримського, поетів Миколу Вороного та його сина Марка, неокласиків Миколу Зерова, Михайла Драй-Хмару, Павла Филиповича; арешт Максима Рильського; 10 років табірного заслання Остапа Вишні, Бориса Антоненка-Давидовича, Зінаїди Тулуб, Івана Іванова; переслідування Олександра Довженка, Володимира Сосюри, Юрія Яновського. Учням розказано про заповідник «Биківнянські могили», де у 1937-1941 роках було розстріляно десятки тисяч політичних в’язнів. Ці поховання жертв сталінських репресій належить до найбільших на території України. Ліс на північно-східній околиці Києва став свідком кривавих злочинів комуністичного режиму. Упродовж 1937-1941 років вантажівки із страшною регулярністю привозили тіла розстріляних у київських в’язницях НКВС для таємного поховання. Сьогодні це скорботне місце, в якому розташований Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». Жертвами політичних репресій стали і жителі нашого району. Їх було 897… Вічна їм пам’ять!
В 2017 році День пам’яті жертв політичних репресій припадає на 21 травня. Ми повинні пам’ятати страшну трагедію, яку довелось пережити нашому українському народу на шляху до незалежності, щоб вона ніколи не повторилася в майбутньому. Мир і злагода — це головне, що нам потрібно сьогодні. Пам’ятаючи про трагедію минулих років, ми з надією дивимося в майбутнє і віримо в нашу державу./Files/images/IMG_3019.jpg/Files/images/IMG_2969.JPG/Files/images/IMG_2968.JPG/Files/images/IMG_2966.JPG/Files/images/IMG_2964.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 453

Коментарi