Вишиванка – душа України…

2017-05-18

Сучасний стан нашого суспільства характеризується зростанням етнічної свідомості народу, посиленням його інтересу до вітчизняної історії та культури. Звернення до життєдайних джерел народного мистецтва, до збереження та оновлення всіх його видів – це усвідомлення свого родоводу, духовних традицій та відродження культури українського народу. Витоки народного мистецтва сягають сивої давнини. Зберігаючи тісний зв'язок з традиціями народної творчості минулого, народне мистецтво набуває нового змісту, нових якостей і рис сьогодення. Вічнозелене дерево народної творчості збагачується новими паростками в нас час.
18 травня з нагоди відзначення Дня вишиванки працівники центральної районної бібліотеки підготували і провели для учнів 9-Б класу МНВК «Ерудит» годину народознавства «Вишиванка – душа України», на якій мали можливість ознайомитись з історією вишивки в Україні. В читальній залі оформлено книжкову виставку «Вишиванка моя, вишиванка». Вишивка в Україні – один з найбільш улюблених і поширених різновидів народної творчості. У виробах українських вишивальниць нас захоплює піднесений світ краси і фантазії, поетичного осмислення життя, світ натхненних образів, коріння яких сягає міфології, звичаїв і уявлень наших предків. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров'я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини. Українська вишивка, як і українська пісня, є знаковим для нашої традиційної культури. Без любові до них не станеш справжнім українцем, не зрозумієш українську душу. Мистецтво української вишивки стало візитівкою України в цілому світі.
День вишиванки потрібний нам всім, щоб усвідомити свою сутність, свою ідентичність, своє українське єство, тому бережімо всі ці безцінні обереги, бережімо для майбутнього, щоб ніколи не загубилася в минулому творчість наших предків, творчість наших батьків і щоб майбутні покоління могли пишатися нами так, як ми пишаємося нашими предками./Files/images/IMG_3029.JPG/Files/images/IMG_3018.jpg/Files/images/IMG_3014.JPG/Files/images/IMG_3012.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 416

Коментарi