Україна: бій за державність...

2017-06-15

До 100-річчя відзначення Української революції та Національно-визвольної боротьби 1917-1921 рр. та 525-тої річниці (1492) українського козацтва в фойє районної бібліотеки організовано книжкову виставку-дос’є: «Україна: бій за державність» присвячену тим величним та трагічним подіям.
Сторіччя після революції Україна згадує події тих п'яти років, які передували приходу радянської влади на українські землі. Події, які сталися 100 років тому – були переламними й досі визначають сьогодення України. 1917-й рік поклав початок нехай і короткому, але все ж відродженню української державності. Саме тоді українці отримали практичний досвід створення держави у ХХ ст., а поняття України вперше за кілька століть з суто географічного перетворилося і на політичне – УНР була офіційно визнана рядом держав. Стартом Української революції вважається початок березня 1917 року, коли була створена Центральна Рада – парламент майбутньої УНР. А завершенням - остаточне встановлення більшовицької влади в Україні у 1921 році. «Попри те, що УНР зазнала поразки у 1917-1921 роках, Українська революція стала важливою спадщиною для наступних поколінь… Ми повинні згадати уроки тих подій, а там їх чимало, щоб не повторити помилок, зроблених нашими попередниками», - підсумовує голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович.
Українське козацтво – феноменальне явище світової історії, яке не має аналогів у інших народів. У минулому Україну називали «козацька земля», «козацька нація». Останні пів-тисячоліття багато вчених, державних і політичних діячів інших країн сприймали козацтво як дивовижний винахід українського національного генія. Упродовж століть козаки були наймогутнішою військово-оборонною і духовною силою, яка звитяжно боролася із загарбницькою політикою сусідніх держав, їхніми мілітаристськими арміями. Під захистом козацьких збройних сил відбувалося велике Українське відродження в XVII–XVIII століттях. Визвольна війна українського народу під проводом Богдана Хмельницького завершилася створенням самостійної козацької держави – України. Впродовж усієї історії козацтво відігравало величезну роль в державотворенні України. Вдруге, у 1918 році, на короткий час Гетьману Павлу Скоропадському вдалося створити незалежну державу. Козацька Україна швидко міцніла, будувалися храми, навчальні заклади, відроджувалися наука і культура. І тільки несприятливі зовнішньополітичні умови не дали змоги Україні затвердитись як самостійній державі. Слава про волелюбних, українських предків, несхитної волі славних козаків, живе і донині. Багато хто з нас і сьогодні носять козацькі прізвища та не знають про це. Через козацтво ми творимо нашу історію, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї./Files/images/IMG_2818.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 447

Коментарi