Миттєвості війни в віршованих рядках...

2017-06-21

За ініціативи районного відділу культури, центральної районної бібліотеки, клубу любителів поезії «За покликом душі» (керівник К.Г.Бульба), працівників районного будинку культури, в переддень Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни, в дитячому парку, біля фонтану «Чаша гетьмана», зібрались шанувальники українського слова на поетичні читання«Миттєвості війни в віршованих рядках», щоб послухати поезію про війну монастирищенських поетів, а також відомих та знаних авторів.
З привітальним словом до присутніх звернулась директор районної бібліотеки Валентина Григораш, яка розповіла, що поети, як ніхто, тонко відчувають біль, смуток, печаль та передають свої почуття у віршах. Деякі з присутніх поетів пережили війну, втрачали близьких та друзів, були свідками жахливих історій. Війна на Сході країни знову сколихнула почуття людей, не залишаючи байдужим нікого. Громадянську лірику пишуть небайдужі люди, в ній звучить грізне чоловіче обурення, й материнський смуток та біль.
Бібліограф районної бібліотеки Галина Тимошенко підготувала бібліографічний огляд про роль поетичного слова на фронті, про поетів, що писали про війну. Українська поезія першою з-поміж інших жанрів стала виразником народного духу в один з найважчих моментів вітчизняної історії. У перші дні війни до народу з клятвою і закликом, бойовим маршем і похідною піснею звернулись поети. Відразу стали популярними вірші «Клятва» М.Бажана, П.Тичини «За все ми відплатим тобі», М.Рильського «За землю рідну», В. Сосюри «Ми переможемо». У ХХІ столітті ніхто в Україні навіть уявити не міг, що у мирний час знову буде литися невинна кров, повітря розриватимуть постріли з гармат, а мужні чоловіки, залишивши свої родини підуть помирати за нас, захищати рідну землю, яка вмивається сльозами, відспівуючи своїх загиблих синів. Поезія атовця Бориса Гуменюка, пісні сучасних авторів надихають сьогоднішніх воїнів на подвиг, дарують віру в перемогу.
Катерина Бульба наголосила присутнім, що з віршем поряд завжди лунала пісня та запросила до виступу тріо у складі Євгенії Комар, Зінаїди Шудри та Марії Полонської з піснею «Сивина».
Знаний на Монастирищині декламатор Віктор Клименко прочитав вірш М.Дудіна «Соловьи». Колишня вчителька Зоя Темченко зачитала власний вірш «Солдатські матері». Щемливий вірш Валентини Асавлюк був присвячений батькові та солдатам Другої світової війни.
Катерина Григорівна нагадала присутнім, що в нашому районі є 51 пам’ятник загиблим воїнам, а скільки могил невідомих солдат ще достеменно не знає ніхто. Щоб віддати належну шану всім полеглим, які визволяли наш район, Лідія Любомська зачитала вірш «Невідомому солдату», а ансамбль Аврамівського сільського будинку культури виконав пісню «Невідомий солдат».
Вірші знаного і поважного поета Федора Максимовича Бойка знають і люблять на Монастирищині. Його вірш «Синів завжди чекають матері» прозвучав у виконанні Катерини Бульби, яка також зачитала вірш Світлани Александрової «Воїнам АТО». У виконанні вище згаданого тріо присутні почули надзвичайно чуттєву пісню «Біля калини плакала мати».
Молода поетеса із с.Матвіїхи Марина Калінчук присвятила свої вірші покійному Роману Бевзові та всім тим хлопцям, які поклали свої голови на полі бою на Донбасі. На заході була присутня мама Руслана Нищика, яка надзвичайно чуттєво сприймала всі вірші. Євгенія Комар зачитала власний вірш, який присвятила їй та її сину-герою. На пропозицію Катерини Бульби присутні вшанували хвилиною мовчання полеглих воїнів, які поклали свої життя за Батьківщину.
У виконанні молодої поетеси, жительки с.Долинки Наталії Луценко прозвучав вірш «Лис» та інша патріотична поезія. Презентував на заході свої вірші Сергій Ярмола, які присвятив захисникам Донецького аеропорту та всім матерям, які втратили синів на війні.
На закінчення заходу прозвучали пісні «За Татарським бродом» та «Дума про землю» у виконанні ансамблю Аврамівського сільського будинку культури.
Присутні були щиро вдячні організаторам та виконавцям цього поетичного зібрання, вони зайвий раз пересвідчились, яка багата талантами Монастирищина, як багато в ній патріотів!/Files/images/IMG_3323.JPG/Files/images/IMG_3292.JPG/Files/images/IMG_3211.JPG/Files/images/IMG_3208.JPG/Files/images/IMG_3201.JPG/Files/images/IMG_3197.JPG/Files/images/IMG_3218.JPG/Files/images/IMG_3214.JPG/Files/images/IMG_3220.JPG/Files/images/IMG_3253.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 591

Коментарi