Шляхами історії державотворення...

2017-06-27

За сприяння Монастирищенської районної державної адміністрації, районної ради, районного відділу культури в переддень Дня Конституції в центрі міста біля фонтану «Чаша Гетьмана» відбувся святковий захід «Шляхами історії державотворення» підготовлений та проведений центральною районною бібліотекою за підтримки районного будинку культури. На святі були присутні заступник голови райдержадміністрації Руслан Терещук, заступник голови районної ради Майя Фариба, начальник відділу організаційного забезпечення Ірина Комар, начальник відділу організаційної роботи та з питань управління персоналом райдержадміністрації Олександр Полонський, менеджер громадської приймальні партії Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Світлана Томченко, помічник голови цієї ж організації Ірина Кабанова, працівники районної державної адміністрації та районної ради, працівники закладів культури, жителі міста.
З вступним словом до учасників заходу звернулась директор бібліотеки Валентина Григораш, яка розповіла, що державне свято – День Конституції увійшов в суспільне життя кожного громадянина України, як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України.
Звучить величний Гімн України.
Заступник голови райдержадміністрації Руслан Терещук в своїй промові наголосив, що 28 червня 1996 року Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави, спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняла Основний Закон України — Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства.

У кожного народу є свої символи. В Україні це Гімн, прапор і тризуб. Про історію написання Гімну, як одного з символів України розповіла завідуюча відділом обслуговування Оксана Мартиш. Пісня – душа народу, а національний Гімн - найвищий вияв його волелюбних, духовно-патріотичних прагнень. Вірш «Ще не вмерла України...» постав на хвилі патріотичної поезії Шевченка з його могутньою вірою в те, що «не вмирає душа наша, не вмирає воля». У середовищі патріотичної київської «Старої громади», до якої входили такі визначні діячі, як Тадей Рильський, Володимир Антонович, Олександр Русов, Павло Чубинський та інші, виник дерзновенний як на ті часи задум створити високопатріотичний вірш, який би наснажував українців на боротьбу за волю, став національним гімном. Реалізувати цей задум випало поетові, вченому-етнографові Павлові Чубинському. Під Карпатами вперше легально зазвучав вірш наддніпрянця Чубинського, який того ж року знайшов музичне втілення у творчості галичанина Михайла Вербицького (1815-1870) – талановитого композитора, одного з організаторів духовного і культурного життя на Західній Україні. В 2017 році минає 152 роки з часу першого публічного виконання Гімну України.
Про символіку і історію малого герба - тризуба та українського прапора розповіла бібліограф районної бібліотеки Галина Тимошенко. 28 січня 1992 р. Верховна Рада України затвердила Державним прапором синьо-жовтий стяг, який має свою давню історію. З ним захищали і вмирали за Україну герої Крут, борці за незалежність України у 1917-1921рр., з ним захищають рідну землю бійці на Сході України. Герб – розпізнавальний знак держави, офіційна емблема, що зображується на прапорах, грошових знаках, печатках. Як державний знак він символізує соборність і єдність усіх українських земель. Якщо придивитись уважно до герба, можна з його частин скласти слово «воля» - те, чого завжди прагнув український народ. Зображення тризуба дійшло до нас з часів трипільської культури. Він був родовим знаком Рюриковичів – князів Русі, зустрічається на монетах князя Володимира, його синів Святослава і Ярослава Мудрого.
Про історію першої в світі Конституції під авторством українського гетьмана Пилипа Орлика розповіла слухачам завідуюча методичним відділом бібліотеки Людмила Пір’ян. Повна назва документа — "Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою" був укладений 1710 року. Драматичною є історія написання цього документу. Після поразки в битві під Полтавою гетьман Іван Мазепа зі своїми найближчими прибічниками з числа козацької старшини разом із залишками українсько-шведської армії опинились на території Османської імперії, рятуючись від російської армії. Тут, не витримавши великих потрясінь, помер Іван Мазепа. Найімовірнішим наступником був близький до гетьмана генеральний писар — Пилип Орлик. При його обранні на раді старшин було прийнято документ, що визначав права і обов'язки гетьмана. Таким чином, Конституцію було прийнято 5 (16) квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Бендери (зараз Молдова) на правому березі річки Дністер. У тексті документа її автори називають Українську державу Україною, Малою Руссю, Військом Запорозьким. Законодавча влада надається Генеральній Раді, що виконує роль парламенту, до якої входять генеральні старшини, цивільні полковники від міст, генеральні радники (делегати від полків з людей розважливих і заслужених), полкові старшини, сотники та представники від Запорозької Січі. На своїх зборах Генеральна Рада розглядає питання про безпеку держави, спільне благо, інші громадські справи, заслуховує звіти гетьмана, питання про недовіру йому, за поданням гетьмана обирає генеральну старшину. Сьогодні Конституція Пилипа Орлика - пам'ятка української політико-філософської та правової думки.
Привітав монастирищан зі святом власною поезією Василь Бирко, який читав вірші «Моя Україна», «Моє село» та «Сімейний альбом». Прозвучали вірші «До українців» В.Баранова та «Блакитне небо» у виконанні Насті Бріт, натхненно звучала пісня «Моя земля» у виконанні Вікторії Прудиус (керівник Наталя Стасюк, фольклорно-етнографічний ансамбль «Родослав» районного будинку дитячої і юнацької творчості). Тріо у складі Євгенії Комар, Зінаїди Шудри та Марії Полонської заспівали пісню «Лине пісня понад гаєм». Євгенія Комар декламувала власні вірші «Бережіть Україну!» та «Наша славна Україна», рядки яких стверджували: ніхто не подолає Україну, не знищить її козацьке коріння.
День Конституції назавжди увійшов в новітню історію нашого суспільства, а тому нам з Вами залишається тільки сподіватись, що всі задекларовані Конституцією права та свободи поступово будуть нормою життя громадян України. Демократичний розвиток ніколи не був легким, тож наберемося терпіння та віри у те, що наступні покоління українців будуть жити у зовсім іншій країні, яку з гордістю можна буди назвати конституційно розвиненою та правовою європейською державою. Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку в кожній сім’ї. Зі святом вас, дорогі земляки!

Кiлькiсть переглядiв: 493

Коментарi