День прав людини. Тиждень правових знань

2015-12-10

Щорічно 10 грудня в світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. Ця дата була впроваджена Генеральною Асамблеєю ООН в 1950 році на честь прийняття 10 грудня 1948 року Загальної декларації з прав людини. Декларація стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини.
У сучасному світі права людини стали кваліфікуватися за цілою низкою напрямів. Це особисті права, які передбачають недоторканність особи і житла, власності та конфіденційності листування та права на об’єктивний суд. Соціальні права, які передбачають права на свободу праці, охорону сім’ї та дитинства, захисту батьківських прав, здоров’я і соціальної справедливості. На ряду з цим існують і політичні права, які мають на увазі і свободу совісті, і рівність усіх перед законом, свободу друку і свободу слова, свободу зібрань та право на протест.
В рамках Тижня правових знань працівниками бібліотеки було підготовлено та проведено в навчальних закладах міста наступні заходи:
7 грудня для учнів 10-11 класів МНВК «Ерудит» була проведена інформина «Людина у світі законів».
9 та 10 грудня для учнів професійного ліцею були проведені правові години «Право на кожен день» та «Підліткові правопорушення».
11 грудня спільно з працівниками РЦСССМ було проведено вуличну акцію «Правда про насильство в сім’ї». Учні отримали буклети, правову літературу, отримали консультації щодо отримання правової допомоги в разі порушення їх прав. В навчальному закладі було проведено правовий лекторій «Попередження насилля в сім’ї», де молоді пояснили, що таке насилля, його прояви, шляхи попередження та покарання. Всеукраїнська статистика свідчить: майже половина українців хоч раз потерпала від насильства в сім’ї. Працівники соціальних служб стверджують, що часто жертвами сімейної тиранії доводиться миритись із психологічним тиском, а то й побоями роками! Більше того, насильство в сім’ї становить практично п’яту частину звернень до правоохоронців. Насильство в сім’ї є протизаконним. Свідоцтво про шлюб не є ліцензією на насильство. Кримінальне законодавство до члена родини застосовується так само, як до будь-якої особи, яка вчиняє акт насильства.
Юнаки та дівчата усвідомили, наскільки важливо знати закони та не порушувати їх./Files/images/IMG_7965.JPG/Files/images/IMG_7961.JPG/Files/images/IMG_7958.JPG/Files/images/IMG_7956.JPG/Files/images/IMG_7951.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 230

Коментарi